Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Afwijzing ontheffingsaanvraag tarievencode ENGIE en Kloosterlanden

In het besluit van 6 juni 2017 wijst de ACM de aanvraag van Engie Services Nederland N.V. en V.O.F. Windpark Kloosterlanden tot ontheffing van de Tarievencode af. ENGIE en Kloosterlanden vroegen om ontheffing van de artikelen 2.1.4, 2.2.2 en 2.3.3a, aanhef en onderdeel b en Bijlage A6 van de Tarievencode elektriciteit.  

Wat speelt er?

ENGIE en Kloosterlanden maken onderdeel uit van een consortium dat een proeftuin voor een smart grid realiseert. Hiermee wordt geĆ«xperimenteerd op het gebied van energiebesparing. Voor het slagen van dit experiment moeten twee windturbines met ieder een aansluitcapaciteit van 2,35 MVA van Kloosterlanden, rechtstreeks worden aangesloten op een ringnet van netbeheerder Liander N.V.. De Tarievencode schrijft echter voor dat dergelijke windturbines moeten worden aangesloten op het dichtstbijzijnde MS station van Liander en dat daarvoor de daarbij behorende tarieven in rekening moeten worden gebracht. 

Wat heeft de ACM besloten?

De ACM wijst de aanvraag af. Er is geen bijzondere aanleiding om in dit geval een ontheffing van de Tarievencode elektriciteit te verlenen.

Duurzaamheid

De ACM ondersteunt duurzaamheidsinitiatieven in het kader van de energietransitie zoveel mogelijk. Wel moet de ACM toetsen of deze worden opgezet conform de geldende wet- en regelgeving. Daar waar een codebepaling een initiatief in de weg zou staan, acht ACM de codewijzigingsprocedure in eerste instantie de meest passende en non-discriminatoire manier om dit probleem op te lossen. Pas wanneer dit niet mogelijk blijkt of het probleem hiermee niet wordt verholpen en bovendien wordt voldaan aan de vereisten voor en ontheffing, kan ACM hiertoe overgaan.


Documenten

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Meer in deze zaak