Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Codebesluit non-firm ATO

Met dit codebesluit wijzigt de ACM de Netcode en Tarievencode elektriciteit. Door dit besluit komen in de Netcode elektriciteit voorwaarden waardoor netbeheerders in congestiegebieden met korting contracten kunnen aanbieden zonder een vaste (firm) transportcapaciteit. Dit wordt ook wel een non-firm ATO genoemd.

Nieuwe of bestaande partijen die hun netgebruik flexibel kunnen inrichten, kunnen met het afsluiten van een (gedeeltelijke) non-firm ATO ruimte vrij maken op het net voor andere partijen, en op die manier bijdragen aan het verminderen van netcongestie. Dit kan interessant zijn voor partijen die flexibel zijn in hun netgebruik omdat hier een korting op de nettarieven tegenover staat. Door het inzetten van non-firm ATO’s kan de schaarse ruimte op het net efficiënter benut worden en wordt ruimte gecreëerd voor (duurzame) aangeslotenen. Zo kunnen non-firm ATO’s bijdragen aan de energietransitie.

Deze codewijziging is een eerste stap om via nieuwe contractsvormen de congestieproblemen aan te pakken. Dankzij deze wijziging kunnen netbeheerders non-firm ATO’s aanbieden, maar ze zijn dat het eerste jaar nog niet verplicht. De ACM heeft ook al aanvullende voorstellen van Netbeheer Nederland gekregen nog meer mogelijkheden te krijgen voor andersoortige contracten. De ACM is die nu aan het beoordelen.

Kan ik in beroep gaan tegen het besluit van de ACM?

Als u belanghebbende bent, dan kunt u tegen dit besluit beroep instellen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBB). Het postadres is: Postbus 20021, 2500 EA Den Haag. Het beroepschrift moet binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt zijn ontvangen.

Naar de Staatscourant

Waar kan ik de huidige versie van de codes vinden?

Welke stappen doorloopt een codewijzigingsvoorstel voordat ACM een besluit neemt?


Documenten

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Zie ook

Meer in deze zaak