Acm.nl uses cookies to analyze how the website is used, and to improve the user experience. Read more about cookies

Gedoogbeslissing RENDO voor distributie waterstof bij pilot in Hoogeveen

N.V. RENDO (hierna: RENDO) mag binnen een pilot in Hoogeveen waterstof distribueren naar maximaal 18 woningen gelegen in de wijk Erflanden, en maximaal 100 woningen in de wijk Nijstad-Oost. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald in een gedoogbeslissing van 24 april juni 2024. De ACM vindt dat RENDO heeft aangetoond dat de pilot voldoet aan de voorwaarden van het Tijdelijk kader waterstofpilots.

Op dit moment bestaat er nog geen wettelijke basis voor activiteiten van netbeheerders op het gebied van waterstof. De ACM biedt daarom netbeheerders, in afwachting van aanpassing van wet- en regelgeving, ruimte om binnen pilots ervaring op te doen met de distributie van waterstof in de gebouwde omgeving zodat meer duidelijk wordt over de technische mogelijkheden daarvan. De ACM biedt deze ruimte indien een pilot voldoet aan voorwaarden op het gebied van consumentenbescherming en veiligheid. De voorwaarden op het gebied van consumentenbescherming zijn neergelegd in het Tijdelijk kader waterstofpilots dat de ACM op 5 juli 2022 heeft gepubliceerd. Het Tijdelijk kader waterstofpilots geldt voor 5 jaar.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft de voorwaarden op het gebied van veiligheid voor waterstofpilots neergelegd in twee richtsnoeren. Hierin is Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) aangewezen als toezichthouder op de veiligheid van de waterstofdistributie bij pilots.


Documents

We do our utmost to make our documents accessible. However, this is unfortunately not always possible. If you are unable to read a document on our website using a screen reader or if you are unable to discern the colors of charts, please send us an email. We will contact you within a week. And we will try to send you an accessible version within 4 weeks.

See also