Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Vaststelling geharmoniseerde veilingregels (HAR) door ACER

Geharmoniseerde veilingregels
De geharmoniseerde veilingregels hebben betrekking op het veilen en gebruiken van grensoverschrijdende capaciteit voor de langere termijn. Het gaat hierbij om veilingen van langetermijntransmissierechten met een looptijd van bijvoorbeeld een jaar of maand. Voor Nederland gaat hem om de biedzonegrenzen voor:

  • Nederland – Duitsland;
  • Nederland – België; en
  • Nederland – Groot-Brittannië

De Nederlandse transmissiesysteembeheerder voor de grenzen met Duitsland en België is TenneT. Voor de grens met Groot-Brittannië is dat BritNed.

Waarom geharmoniseerde veilingregels?

De geharmoniseerde veilingregels zijn er gekomen op grond van een Europese verordening (de ‘Verordening 2016/1719 tot vaststelling van richtsnoeren betreffende capaciteitstoewijzing op de langere termijn’). Deze verordening staat bekend onder de naam FCA Verordening. De verordening zorgt ervoor dat transmissiesysteembeheerders in de Europese Unie gezamenlijk een voorstel voor geharmoniseerde veilingregels ontwikkelen. Dit voorstel moeten ze ter goedkeuring voorleggen aan hun eigen regulerende instanties. In Nederland is de ACM de regulerende instantie. Op 18 april 2017 ontving de ACM de voorstellen voor geharmoniseerde veilingregels van TenneT en BritNed.

Wat ging vooraf?

De samenwerkende energietoezichthouders konden geen overeenstemming bereiken over artikel 21, eerste lid, onder h, van het voorstel voor geharmoniseerde veilingregels. Dit artikel gaat over de vereiste credit rating voor banken die een onderpand verlenen voor deelnemers aan de veiling. Daarom heeft ACER nu een beslissing genomen over het voorstel voor geharmoniseerde veilingregels. De ACM heeft wel zelf op 17 oktober 2017 besluiten genomen over twee annexen bij deze geharmoniseerde veilingregels. Het gaat om de annex over BritNed en de annex over de Core capaciteitsberekeningsregio. Deze annexen bevatten afwijkingen van de door ACER goedgekeurde geharmoniseerde veilingregels. De geharmoniseerde veilingregels van ACER en de annexen hebben betrekking op alle transmissierechten met een looptijd vanaf of na 1 januari 2018.

Gevolgen voor de eerder goedgekeurde versie van de geharmoniseerde veilingregels
De ACM heeft een eerdere versie van de geharmoniseerde veilingregels goedgekeurd in het kader van een vroegtijdige implementatie van de FCA Verordening. Op dat moment was de FCA Verordening nog niet in werking getreden. TenneT en BritNed hadden hun voorstellen voor de geharmoniseerde veilingregels dan ook eerst vrijwillig aan de ACM voorgelegd. De ACM heeft de laatste versie van de vrijwillig geharmoniseerde veilingregels op 13 oktober 2016 goedgekeurd. Deze vrijwillig geharmoniseerde veilingregels blijven van toepassing op transmissierechten met een looptijd tot en met 31 december 2017. Voor transmissierechten met een looptijd vanaf of na 1 januari 2018 gelden de nu door ACER vastgestelde geharmoniseerde veilingregels en de nu door de ACM goedgekeurde annexen. Deze komen in de plaats van de hoofdtekst van de vrijwillig geharmoniseerde veilingregels en Annex 12 over BritNed.

Over Annex 1 bij de vrijwillig geharmoniseerde veilingregels

De eerder vrijwillig geharmoniseerde veilingregels hebben een bijlage, Annex 1. Deze Annex 1 is tegelijkertijd met de hoofdtekst op 13 oktober 2016 goedgekeurd. Voor Annex 1 gelden afwijkende regels. In deze Annex staat welk type transmissierechten per biedzonegrens worden aangeboden. De Europese Verordening schrijft voor dat het type transmissierechten per biedzonegrens in een voorstel voor een regionaal ontwerp voor transmissierechten moet worden opgenomen. Annex 1 bij de vrijwillig geharmoniseerde veilingregels blijft van toepassing totdat het regionaal ontwerp voor transmissierechten voor de Core capaciteitsberekeningsregio en voor de Channel capaciteitsberekeningsregio in werking treden.

Op het moment dat het regionaal ontwerp van de Core capaciteitsberekeningsregio in werking treedt, vervangt deze Annex 1 bij de vrijwillig geharmoniseerde veilingregels voor de biedzonegrenzen Nederland – Duitsland en Nederland – België. Dat is uiterlijk bij de eerste veiling van lange termijn transmissierechten met een looptijd vanaf of na 1 januari 2018.

Op het moment dat het regionaal ontwerp voor de Channel capaciteitsberekeningsregio in werking treedt, vervangt deze Annex 1 bij de vrijwillig geharmoniseerde veilingregels voor de biedzonegrens Nederland – Groot-Brittannië. Op dit moment is nog niet duidelijk wanneer dat is.

Zie ook