Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Samenwerking ACM en Franse mededingingsautoriteit draagt bij aan beboeting Frans kartel

De Franse mededingingsautoriteit heeft in totaal 58,3 miljoen euro aan zeven voedingsbedrijven opgelegd voor concurrentievervalsende afspraken bij de verkoop van appelmoes. De bedrijven maakten in het geheim prijsafspraken en verdeelden onderling de Franse markt. Een Nederlands bedrijf (Coroos) was betrokken bij het kartel en onthulde als eerste het kartel aan de Franse autoriteit. Hiervoor krijgt de onderneming boete-immuniteit (algehele vrijstelling van de boete).

Het kartel bestond van 2010 tot 2014. De bedrijven leverden appelmoes voor huismerken van verschillende supermarktketens en aan horeca en cateringbedrijven in Frankrijk. Gezamenlijk hadden de bedrijven meer dan 90% van de markt in handen. De bedrijven maakten geheime afspraken over de prijs, en verdeelden marktvolumes en klanten onder elkaar. Daarnaast maakten ze gezamenlijk een verhaal voor hun  afnemers waarom hun prijzen moesten stijgen. De bijeenkomsten van de deelnemers aan het kartel vonden niet plaats in de kantoren van de bedrijven, maar in verschillende hotels en restaurants in Frankrijk. De deelnemers hadden aparte mobiele telefoons voor het voeren van hun geheime onderlinge overleg.

Meld een kartel, voorkom een boete

Het maken van prijsafspraken en het verdelen van markten onder concurrenten is verboden in heel Europa evenals in de meeste landen daarbuiten. In de meeste landen krijgt de eerste deelnemer die een kartel onthult aan de autoriteiten boete-immuniteit. Deze Franse zaak toont aan dat de clementieregeling werkt in de strijd tegen kartels.

Het oprollen van dit kartel laat zien dat er ook goed wordt samengewerkt tussen de verschillende Europese toezichthouders. De ACM heeft geholpen bij het onderzoek van de Franse mededingingsautoriteit tijdens het bedrijfsbezoek bij het Nederlandse bedrijf. Grensoverschrijdende kartels ontlopen het toezicht op concurrentievervalsende afspraken niet.

Kijk voor meer informatie: