Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa: geen misbruik machtspositie gemeente Amsterdam

De NMa heeft naar aanleiding van een klacht van de Vereniging Eigen Huis geconcludeerd, dat de gemeente Amsterdam geen misbruik maakt van haar machtspositie bij de exploitatie van haar grond via erfpacht. De klacht van de vereniging had betrekking op een forse stijging van de hoogte van de erfpachtcanon, de jaarlijkse vergoeding die de erfpachter betaalt aan de eigenaar van de grond, in dit geval de gemeente Amsterdam.

Onder de oude erfpachtvoorwaarden werd de erfpachtcanon vastgesteld op een jaarlijks te betalen bedrag dat ongewijzigd bleef gelden voor een bepaalde periode met een maximale duur van 75 jaar. Op het moment dat de erfpachtcanon voor een nieuw tijdvak wordt vastgesteld, is onder andere de dan geldende waarde van de grond bepalend. Aangezien de grondwaarde in de loop der jaren is gestegen, wordt dit meegenomen bij het opnieuw vaststellen van de hoogte van de canon. Dit verklaart de geconstateerde stijging, aldus de NMa.

Vereniging Eigen Huis was tevens van mening dat de gemeente discrimineert tussen erfpachters onderling, aangezien particulieren onder meer een hogere erfpacht betalen dan woningcorporaties. De NMa heeft geconstateerd dat de gemeente woningcorporaties inderdaad anders behandelt dan particulieren. De gemeente voert met haar erfpachtbeleid ten aanzien van woningcorporaties een publieke taak uit (namelijk zorgen voor betaalbare huisvesting voor financieel minder draagkrachtigen). De gemeente handelt hierbij niet als een onderneming, waardoor de Mededingingswet hierop niet van toepassing is.

Zie ook