Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Vaststelling Modelcontract

De Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft op 3 april 2012 het modelcontract voor de levering van elektriciteit en gas vastgesteld. Dit modelcontract stelt kleinverbruikers in staat om aanbiedingen van energieleveranciers op eenvoudige wijze te vergelijken. De contractvoorwaarden van het modelcontract zijn gebaseerd op een goede rechtspositie van de kleinverbruiker en kennen geen verrassingen. Het modelcontract bestaat naast andere, vrije, contractvormen voor de levering van elektriciteit en gas.

Het modelcontract is herkenbaar, zowel in de naam als op de website van de energieleveranciers. Het modelcontract kent een onbepaalde looptijd en een variabele prijs. De prijzen kunnen in principe slechts op twee momenten in het jaar wijzigen, namelijk op 1 januari en op 1 juli. Prijswijzigingen worden tenminste één week voor wijziging kenbaar gemaakt. Er is verder sprake van verregaande standaardisering en uniformering.

Het modelcontract bestaat uit vijf vaste onderdelen die gelijktijdig als één pakket worden verzonden:

  • De Bevestigingsbrief met alle essentialia van het modelcontract;
  • De Modelcontactvoorwaarden die bij alle leveranciers dezelfde onderdelen, titels, volgorde en bewoordingen kennen;
  • De Algemene voorwaarden volgens het model van Energie-Nederland;
  • De (het) geldende Tarieven(blad);
  • De Kwaliteitscriteria die vermelden welke servicevoorwaarden iedere leverancier hanteert.

Meer informatie is vermeld in het door de Raad van Bestuur vastgestelde modelcontract.


Bijlagen

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Zie ook