Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Verzoek BritNed goedkeuring centraal toewijzingsplatform (SAP)

BritNed Development Limited (hierna: BritNed) legt het voorstel voor oprichting van het centraal toewijzingsplatform (SAP) aan de Autoriteit Consument & Markt (hierna: de ACM) ter goedkeuring voor. BritNed is de beheerder van de elektriciteitskabel tussen Groot-Brittannië en Nederland.

De oprichting van het platform bevordert de vrije handel in elektriciteit in Europa. Dat draagt bij aan een betaalbare, betrouwbare én duurzame energievoorziening.

FCA Verordening

Op 17 oktober 2016 zijn de Richtsnoeren betreffende capaciteitstoewijzing op de langere termijn (hierna: FCA Verordening) in werking getreden. Deze verordening heeft als doel om de grensoverschrijdende handel via langetermijncontracten te bevorderen door het bieden van indekkingsmogelijkheden tegen toekomstige prijsverschillen tussen biedzones. Dit wordt mogelijk gemaakt door de veiling van langetermijntransmissierechten. Op grond van de FCA Verordening moeten de transmissiesysteembeheerders binnen (delen van) de Europese Unie diverse voorstellen ontwikkelen en ter goedkeuring voorleggen aan hun eigen regulerende instanties (in Nederland is dit de ACM), waaronder dit voorstel.

Het voorstel

De FCA Verordening schrijft voor dat er een centraal toewijzingsplatform moet komen dat de veiling organiseert van langetermijntransmissierechten voor de biedzonegrenzen in de Europese Unie waarop deze worden aangeboden. Op basis van artikel 49 FCA Verordening moeten transmissiesysteembeheerders in de Europese Unie daartoe gezamenlijk een voorstel ontwikkelen voor de oprichting van het centrale toewijzingsplatform en voorwaarden waaraan het platform moet voldoen, zoals met betrekking tot de governance. Dit voorstel moet ook een methodologie bevatten voor de verdeling van de kosten die samenhangen met de veiling van transmissierechten door het centraal toewijzingsplatform.

BritNed heeft dit voorstel op 18 april 2017 bij de ACM voor goedkeuring ingediend. De ACM moet binnen zes maanden na ontvangst van het voorstel door de laatste betrokken regulerende instantie in de Europese Unie een besluit nemen. Dit is vermoedelijk 18 oktober 2017.

Reacties zijn welkom

Heeft uw organisatie belang bij het besluit dat de ACM gaat nemen? Dan kunt u via deze openbare consultatie uw zienswijze geven op deze publicatie. De ACM weegt binnengekomen reacties zorgvuldig mee voordat zij een besluit neemt.

Tot wanneer kunt u reageren?

Een mededeling van de ontvangst van de aanvraag is gepubliceerd in de Staatscourant. We ontvangen uw reactie graag uiterlijk veertien dagen na publicatie van de mededeling in de Staatscourant.

Hoe kunt u reageren?

U kunt uw reactie per post (en in kopie per e-mail) insturen. Vermeld daarbij graag zaaknummer 17.0398.53.

per post:

Autoriteit Consument & Markt
t.a.v. Directie Energie
Postbus 16326
2500 BH Den Haag

per e-mail:

secretariaat [punt] DE [at] acm [punt] nl (secretariaat[dot]DE[at]acm[dot]nl)

Vertrouwelijke gegevens?

Misschien zijn passages uit uw reactie vertrouwelijk. Als u vindt dat gegevens vertrouwelijk zijn, dan kunt u dat aangeven en uitleggen waarom dat zo is. Bevat uw reactie in uw ogen vertrouwelijke passages? Dan ontvangen wij graag twee versies van uw reactie: een vertrouwelijke en een openbare versie van uw reactie.


Documenten

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Zie ook

Meer in deze zaak