Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Advies Drinkwatertarieven 2016

De ACM adviseert de ILT over de drinkwatertarieven 2016.

Op 10 maart 2016 heeft ILT advies gevraagd aan de ACM over de drinkwatertarieven 2016 en of de drinkwaterbedrijven daarbij de relevante wet- en regelgeving naleven.[1] ACM heeft dit voor elk van de tien drinkwaterbedrijven beoordeeld. In deze brief beschrijft ACM haar algemene bevindingen over de drinkwatertarieven 2016. Voor de beschrijving van onze werkwijze en bijbehorende bevindingen per drinkwaterbedrijf verwijs ik naar de specifieke beoordelingsrapportages van de drinkwaterbedrijven.

Achtergrond

In het advies over de drinkwatertarieven 2013 heeft ACM geconstateerd dat de drinkwaterbedrijven niet volledig voldeden aan de drinkwaterwet- en regelgeving. De drinkwaterbedrijven hebben van de ILT een aantal jaar de tijd gekregen om de naleving te verbeteren. Daarmee is de beoordeling van de tarieven 2016 ook een oordeel over de vraag of de aanpassingen van de drinkwaterbedrijven voldoende zijn.

Verbeterplan drinkwaterbedrijven

De belangrijkste bevinding over de drinkwatertarieven 2013 was dat op een aantal punten onvoldoende sprake van transparantie was.[2] Dit betrof met name de scheiding van kosten voor drinkwater- en niet-drinkwateractiviteiten, de relatie tussen kosten en tarieven, het meten van kostenefficiƫntie en het betrekken van de efficiƫntieverbetering in de tarieven.

De drinkwaterbedrijven hebben een plan van aanpak opgesteld dat moest leiden tot verbeteringen voor de tarieven in het jaar 2016. Het verbeterplan komt neer op de introductie van een kostprijsmodel door de drinkwaterbedrijven. Met het kostprijsmodel wordt beoogd transparantie te verschaffen ten aanzien van de scheiding van kosten voor drinkwateractiviteiten en niet-drinkwateractiviteiten.

Conclusie

Hoewel drinkwaterbedrijven belangrijke stappen hebben gezet in de transparantie van de kosten van drinkwater, is nog onvoldoende inzicht in de kostenscheiding van drinkwater en niet-drinkwater. Ook verdient de relatie tussen kosten en tarieven een betere toelichting.

Ten aanzien van de kostenefficiƫntie ziet ACM geen verandering; er is onvoldoende transparantie.


Documenten

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Meer in deze zaak