Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Boete kartel 5 sloopbedrijven Rotterdam

Op 24 mei 2013 heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vastgesteld dat vijf sloopbedrijven in strijd met artikel 6 van de Mededingingswet verboden aanbestedingsafspraken hebben gemaakt:

  • zaak 7400 (project Geuneburg)
  • zaak 7401 (project Kanaalweg)
  • zaak 7403 (projecten Woonzorgboerderij Bergambacht & Dilettant)

Het betreft vier aanbestedingen in de regio Rotterdam waarbij één bedrijf met medewerking van een ander sloopbedrijf een prijs indiende bij de opdrachtgever, terwijl hij in feite geen interesse had voor het werk. De sloopbedrijven schakelden hierdoor de onderlinge concurrentie uit. Deze praktijk staat in het Engels bekend als “cover pricing”. De opgelegde boetes zijn mede berekend op basis van de omzet die gemoeid was met de desbetreffende aanbestedingen en variëren van € 2.000 tot € 69.000. Eén bedrijf heeft geen boete opgelegd gekregen, aangezien zij – door middel van een clementieverzoek – de afspraken bij ACM heeft aangemeld.


Bijlagen

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Zie ook

Meer in deze zaak