Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Boete prijskartel Paprika UWG, Rainbow, Florpartners en ZON

Drie telercoöperaties en afzetorganisaties van paprika’s hebben vanaf mei 2006 tot februari 2009 een prijskartel gevormd. Zij krijgen totaal EUR 14 miljoen aan boetes opgelegd. Het gaat om: UWG (EUR 7 miljoen), Rainbow (EUR 7 miljoen) en ZON, die gezamenlijk 30 tot 40 procent van de Nederlandse productie vertegenwoordigen. Via het kartel trachtten de ondernemingen de inkoopprijs van paprika’s voor afnemers hoog te houden. Daarnaast spraken zij af om minimumprijzen te hanteren, om elkaars klanten te ‘respecteren’ en om de paprikaprijzen op de groenteveiling van ZON te manipuleren. Afzetorganisatie ZON ontloopt een boete omdat deze onderneming het kartel aan de NMa heeft gemeld voordat een onderzoek was gestart. Een partij die bij het kartel een faciliterende rol heeft vervuld, onder meer door het organiseren van kartelvergaderingen, krijgt een boete van EUR 5.000 opgelegd.


Bijlagen

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Zie ook

Meer in deze zaak