Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Nij Smellinghe en ZuidOostZorg mogen fuseren (concentratiebesluit)

Wat staat er in het besluit?

Stichting Ziekenhuis Nij Smellinghe en Stichting ZuidOostZorg mogen fuseren. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op 11 juni 2024 besloten. Er blijft na de fusie voldoende alternatief aanbod over.

Waar houden de zorginstellingen zich mee bezig?

  • Nij Smellinghe biedt als algemeen ziekenhuis klinische en niet-klinische medisch specialistische zorg, mondzorg en specialistische GGZ-zorg. Nij Smellinghe is actief in de regio ZuidOost Friesland. Naast de hoofdvestiging in Drachten is in Dokkum een drietal poliklinieken gevestigd, te weten kaakchirurgie, gynaecologie en kindergeneeskunde.
  • ZuidOostZorg is een zorg- en kennisorganisatie in de VVT-sector en biedt (specialistische) zorg en (para)medische behandeling thuis of in een van de woonlocaties (inclusief kleinschalige wooninitiatieven/woonvormen/geclusterd wonen). ZuidOostZorg is hoofdzakelijk actief in ZuidOost Friesland en heeft 14 locaties.

Nauw verwant zorgaanbod

Nij Smellinghe en ZuidOostZorg zijn actief op onderling verschillende vormen van zorgverlening, die in sommige gevallen nauwverwant zijn of aansluitend/opeenvolgend binnen de zorgketen: medisch specialistische zorg enerzijds en anderzijds onder meer geriatrische revalidatiezorg, wijkverpleging en verpleeghuiszorg. Vanuit het perspectief van de cliënt sluiten bepaalde activiteiten van partijen daarmee op elkaar aan, met name in de zorgverlening voor ouderen. Op termijn kan dit ertoe leiden dat een andere, meer overkoepelende marktafbakening in de ouderenzorg passend wordt voor het toetsen van concentraties. In dit geval heeft de ACM geconcludeerd dat een bredere marktafbakening (nog) niet aan de orde is.
De ACM heeft ook onderzocht in hoeverre het wijzigen van doorverwijspatronen als gevolg van de voorgenomen concentratie ertoe zou kunnen leiden dat andere zorgaanbieders minder als alternatief gezien worden door cliënten dan wel de zorginkoper, zodat zij uiteindelijk hun zorgaanbod moeten aanpassen als gevolg van de concentratie met negatieve effecten op het zorgaanbod in de regio. De ACM heeft geconcludeerd dat een dergelijk scenario in dit geval niet aannemelijk is.

Positie van de zorginkoper

De ACM heeft bij haar beoordeling van deze voorgenomen concentratie ook gekeken naar de vraag of de macht van partijen richting de inkopende zorgverzekeraars en het zorgkantoor toeneemt. Een versterking van de inkooppositie van de betrokken partijen zou de uitkomsten van de contractonderhandelingen nadelig kunnen beïnvloeden (met als gevolg bijvoorbeeld hogere prijzen). Dit kan het geval zijn als één van de betrokken partijen voorafgaand aan de concentratie al een sterke onderhandelingspositie heeft, die mogelijk ingezet kan worden om ook voor de zorg van de andere partij betere voorwaarden te bedingen. De ACM oordeelt dat dit niet aan de orde is.

Het besluit van de ACM vindt u als bijlage onderaan deze pagina.

Kan ik reageren op het besluit van de ACM?

Dat kan als u een belang heeft bij dit besluit en als u dat binnen zes weken doet. Deze zes weken termijn start na de dag dat bovenstaande ondernemingen geïnformeerd zijn over het besluit van de ACM. U reageert door een brief aan de Rechtbank Rotterdam te sturen met daarin een onderbouwing waarom uw belangen door dit besluit worden geschaad. U kunt deze brief sturen naar:

Rechtbank Rotterdam
Sector bestuursrecht
Postbus 50951
3007 BM Rotterdam


Documenten

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Meer in deze zaak