Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Besluit ontheffingen enkelvoudige storingsreserve Liander

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft netbeheerder Liander N.V. (Liander) ontheffingen van de enkelvoudige storingsreserve. Daarmee krijgt Liander de tijd om verschillende onderdelen van het hoogspanningsnet zodanig te verbeteren dat het net aan regelgeving voor de enkelvoudige storingsreserve voldoet.

Vrijstellingen en ontheffingen

Het Nederlandse elektriciteitsnet kent een hoge mate van betrouwbaarheid. Om te garanderen dat de levering van elektriciteit niet in gevaar komt moeten alle hoogspanningsnetten (110 kV of hoger) extra reservecapaciteit hebben zodat er altijd een ‘vluchtstrook’ beschikbaar is om stroom langs te vervoeren. Dit wordt de enkelvoudige storingsreserve of het n-1 criterium genoemd.

Het onverkort voldoen aan n-1 is niet voor alle netelementen in alle gevallen doelmatig of in het algemeen belang. Daarom hebben netbeheerders voor bepaalde onderdelen van het net vrijstelling gekregen van het n-1 criterium. Hiermee komt er in gebieden die op dit moment te kampen hebben met schaarste, bijvoorbeeld vanwege de snelle opkomst van duurzame opwek, op korte termijn ruimte vrij in het net. Daarnaast kan een netbeheerder van netten met een spanningsniveau van 110 kV of hoger een aanvraag bij de ACM indienen tot ontheffing voor netonderdelen waarin (nog) niet voldaan wordt aan het n-1 criterium of de vrijstellingen.

De aanvraag en het besluit

Liander heeft bij de ACM een ontheffingsaanvraag ingediend voor de zes situaties in het hoogspanningsnet waar op 1 januari 2021 niet werd voldaan aan de normen. De ACM verleent de aangevraagde ontheffingen.

In het besluit dat de ACM heeft genomen geeft de ACM een algemene omschrijving van de ontheffingen en de voorschriften. In het dictum van het besluit is een tabel opgenomen waarin is opgenomen voor welke netonderdelen en voor welke tijdsduur en maximale uitval de ontheffingen worden verleend. In de bijlagen bij het besluit worden de aangevraagde ontheffingen besproken en beoordeeld.

Zienswijze

Liander heeft een zienswijze ingediend. Liander heeft laten weten dat er bij het verzoek om de ontheffing een vergissing in de vaststelling van de planning is gemaakt.

Dit betreft het deel van het verzoek inzake de ontheffing voor het “150 kV-railsysteem van het 150 kV-station Lelystad”. Er is uitgegaan van een onjuiste inschatting van het realiseerbare moment waarop de noodzaak van een ontheffing kan vervallen. Liander heeft in het verzoek van de ontheffing aangegeven een einddatum en omvang te wensen: “tot en met 30 december 2023”. Dat berust op een misverstand. De einddatum moet zijn 30 december 2025. De ACM heeft deze datum overgenomen.

Achtergrond

Het n-1 criterium houdt in dat een net met een spanningsniveau van 110 kV en hoger zo is aangelegd dat transport van elektriciteit ook verzekerd is als zich een uitvalsituatie voordoet. Een uitvalsituatie is een onvoorziene gebeurtenis waarbij een netonderdeel uitvalt en mogelijk het transport van elektriciteit onderbroken raakt. Dit criterium geldt zowel voor het net in normaal bedrijf als voor de periode dat een deel van het net uit bedrijf is vanwege onderhoud. De norm, de vrijstellingen van de norm, en de mogelijkheid voor ontheffingen, zijn opgenomen in artikel 16, vierde lid, van de Elektriciteitswet en uitgewerkt in het Besluit investeringsplan en kwaliteit elektriciteit en gas.

Ontheffingen TenneT

Netbeheerder TenneT TSO B.V. heeft ook aanvragen ingediend. Zie voor meer informatie daarover: Link naar ontheffingen TenneT.

Lees meer over dit ontwerpbesluit in de Staatscourant


Documenten

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Zie ook