Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM: Aangepaste werkwijze voor veilig verwijderen van gasaansluitingen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft in overeenstemming met de netbeheerders de werkwijze voor het verwijderen van niet-gebruikte gasaansluitingen van consumenten en andere kleinverbruikers aangepast. Voor een veilig gasnet is het belangrijk dat gasaansluitingen die niet gebruikt worden door de netbeheerder verwijderd worden. Huishoudens en andere kleinverbruikers hoeven dan geen extra kosten te maken voor de verwijdering van hun gasaansluiting.

De ACM voert deze aangepaste werkwijze in omdat huishoudens door een uitspraak van het College voor Beroep van het bedrijfsleven (CBb) wel zouden moeten betalen als zij expliciet een verzoek hebben gedaan om de gasaansluiting te verwijderen, terwijl zij niet hoeven te betalen voor de kosten van de werkzaamheden als een aansluiting weggehaald wordt omdat deze langer dan een jaar niet wordt gebruikt. De ACM vindt dit onwenselijk omdat het verwarrend is en leidt tot veiligheidsrisico’s. Bijvoorbeeld omdat er bij graafwerkzaamheden onduidelijkheid is over de status van de gasaansluiting.

De nieuwe werkwijze gaat op 1 februari 2024 in. Huishoudens die hun huis aardgasvrij maken geven via de website Mijnaansluiting.nl aan de netbeheerder door vanaf welke datum zij hun gasaansluiting niet meer gebruiken. De netbeheerder zorgt er dan voor dat de niet-gebruikte gasaansluiting in het kader van de veiligheid verwijderd wordt. De netbeheerder plant de werkzaamheden hiervoor zelf in, zodat die de verwijdering zoveel mogelijk kan combineren met andere werkzaamheden. Huishoudens en andere kleinverbruikers hoeven hier dan niet voor te betalen.

Daarna geven huishoudens aan hun leverancier door vanaf welke datum zij hun contract voor de levering van gas willen beëindigen. Voor deze opzegging gelden dezelfde regels die nu ook al gelden voor het opzeggen van het contract. Zo is er een opzegtermijn van 30 dagen en moet er bij het opzeggen van een vast contract mogelijk een opzegvergoeding betaald worden.

Als een consument de gasaansluiting op een bepaalde datum wil laten verwijderen – bijvoorbeeld omdat dat voor een verbouwing nodig is – dan kan die daarvoor ook nog steeds een verzoek indienen bij de netbeheerder. De netbeheerder plant de werkzaamheden dan in overleg met de aanvrager in. Omdat de werkzaamheden dan op verzoek van de consument uitgevoerd worden, moet de aanvrager daar wel voor betalen. Als het niet noodzakelijk is om de aansluiting op een bepaalde datum te laten verwijderen, is het raadzaam de aansluiting vanuit veiligheidsoverweging kosteloos te laten verwijderen op een door de netbeheerder gekozen moment.

Het weghalen van niet gebruikte gasaansluitingen is een veiligheidseis die is ingevoerd op advies van de veiligheidstoezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen. Wanneer gasaansluitingen een lange periode ongebruikt blijven liggen is het risico op schade bij graafwerkzaamheden groter. Lekkages die daardoor kunnen ontstaan zijn niet alleen gevaarlijk voor de aangeslotene, maar ook voor omwonenden. Gasaansluitingen zijn onderdeel van het gasnet en netbeheerders hebben de wettelijke taak om te zorgen voor veilige gasnetten. De kosten die netbeheerders daarbij maken worden uit de transporttarieven betaald, net als alle andere kosten voor het beheer van het gasnet. Huishoudens en andere kleinverbruikers die ‘van het gas af gaan’ betalen die transporttarieven tot het moment waarop zij de aansluiting niet meer gebruiken.

De ACM vindt het belangrijk dat het verwijderen van gasaansluitingen in de nieuwe Energiewet en onderliggende regelgeving op een ondubbelzinnige manier wordt geregeld. De verdeling van de verwijderkosten is daarbij ook een belangrijk aandachtspunt. De ACM is hierover ook in gesprek met de netbeheerders en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het ministerie van EZK heeft onlangs het Energiebesluit waarin dit geregeld kan worden ter consultatie gepubliceerd.

Dit bericht is op 24 mei 2024 aangepast. In een eerdere versie stond dat het contract eerst bij de leverancier opgezegd moest worden en dat daarna de melding via mijnaansluiting.nl moest worden gedaan.

Zie ook