Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa scherpt ook reguleringskaders elektriciteitsnetbeheerders aan

Na vorige maand het aangescherpte reguleringskader voor de regionale gasnetbeheerders te hebben gepubliceerd, legt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vandaag het nieuwe reguleringskader voor de regionale elektriciteitsnetbeheerders ter inzage.

Aan de hand van dit kader wordt duidelijk op welke wijze de NMa de tarieven voor het transport van elektriciteit voor de periode 2008 tot en met 2010 wil berekenen. Evenals het nieuwe reguleringskader voor gasnetbeheerders, leidt dit kader waarschijnlijk gemiddeld tot hogere doelmatigheidskortingen dan voorheen. Deze kortingen legt de NMa op aan de netbeheerders en geven aan met welke percentages hun inkomsten jaarlijks moeten dalen. Door deze regulering krijgen de netbeheerders een prikkel om efficiƫnter te gaan werken.

Het nieuwe reguleringskader voor elektriciteitsnetbeheerders (ontwerpmethodebesluit) is te vinden op de internetpagina van de Directie Toezicht Energie van de NMa: www.acm.nl. De toezichthouder roept partijen in de energiesector op om binnen zes weken te reageren. De reacties gebruikt de NMa voor het nemen van het definitieve methodebesluit. Hierbij is DTe afhankelijk van het besluit dat de Minister van Economische Zaken neemt over de overdracht van het beheer van de hoogspanningsnetten (de zogenaamd HS-netten). Op basis van de Wet Onafhankelijk Netbeheer dient het beheer van de hoogspanningsnetten per 1 januari 2008 te worden overgedragen van de regionale netbeheerders aan de beheerder van het landelijke elektriciteitsnetwerk (TenneT). Pas daarna kan de NMa vast stellen wat de exacte hoogte zal zijn van de doelmatigheidskorting (de zogenaamde x-factoren). Ondanks het feit dat de NMa de besluitvorming pas kan afronden nadat de overdracht van de HS-netten is geregeld, heeft de toezichthouder besloten om alvast van start te gaan met de openbare voorbereidingsprocedure. Dit om verdere vertraging van de invoering van de aangescherpte reguleringsmethodiek te voorkomen. De effecten van de regulering op de transporttarieven voor elektriciteit worden pas bekend bij de vaststelling van de tariefbesluiten. De NMa verwacht deze op zijn vroegst te kunnen vaststellen begin 2008.

De aanscherping van de reguleringskaders is ingegeven door het winstenonderzoek dat de NMa het afgelopen voorjaar publiceerde. De resultaten toonden aan dat de jaarlijks op te leggen doelmatigheidskortingen in een aantal gevallen een stuk hoger kunnen komen te liggen, zonder dat de kwaliteit van de gas- en elektriciteitsnetwerken in het geding komt. Uit het onderzoek kwam duidelijk naar voren dat de netbeheerders over meer dan voldoende middelen beschikken om te kunnen investeren in hun netwerken.

De NMa reguleert de gas- en elektriciteitsnetbeheerders omdat zij van nature monopolist zijn en daardoor niet via concurrentie geprikkeld worden om te zorgen voor een optimale prijs-kwaliteitverhouding. De methodebesluiten prikkelen de bedrijven om doelmatiger te werken en zorg te dragen voor een goede kwaliteit van het netwerk (via de kwaliteitsterm, de 'q-factor'). De NMa heeft in de periode 2001-2007 via regulering gezorgd voor een totale besparing van circa EUR 1,9 miljard. Hiervan is ruim EUR 1,1 miljard bespaard op de tarieven van elektriciteitsnetbeheerders.

Zie ook