Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Codebesluit tijdgebonden transporttarieven hoogspanningsnetten

Met dit codebesluit introduceert de ACM tijdgebonden transporttarieven in de Tarievencode elektriciteit. De tijdsgebonden transporttarieven werken als een vorm van spitsheffing: het gebruik van het hoogspanningsnet in daluren wordt voordeliger en gebruik in piekuren wordt zwaarder aangerekend. De regeling zorgt voor een stimulans om het net minder in piekuren te gebruiken en meer in daluren. Dit betekent dat aangeslotenen die piekuren mijden goedkoper uit zijn dan aangeslotenen die dat niet doen.

Het doel van deze wijziging is enerzijds om de tarieven beter te laten aansluiten bij de kosten. Een aangeslotene die veel bijdraagt aan de piek op het net, veroorzaakt meer kosten dan een aangeslotene die dat minder doet. Immers, hoe hoger de piek is, hoe meer TenneT moet investeren om de totale transportcapaciteit van het hoogspanningsnet te laten aansluiten bij de behoefte. Daarnaast draagt de regeling bij aan het tegengaan van netcongestie. Als aangeslotenen hun netgebruik deels verplaatsen van piek- naar daluren, wordt er efficiënter gebruik gemaakt van het net. Hierdoor ontstaat ruimte op het net om nieuwe partijen aan te sluiten.

Zienswijzen

De ACM heeft van 7 partijen zienswijzen ontvangen op de terinzagelegging van het ontwerpbesluit. In het algemeen verwelkomen deze partijen de tariefdifferentiatie, maar zeggen tegelijkertijd dat er meer nodig is. Er zijn meer maatregelen nodig om efficiënt netgebruik te stimuleren en de systematiek van de nu geïntroduceerde tijdgebonden transporttarieven zou verder verfijnd moeten worden. De ACM begrijpt de wensen die partijen in hun zienswijzen verwoorden. Er zijn inderdaad meer maatregelen nodig en ook deze differentiatie kan worden aangescherpt. Tegelijkertijd wil de ACM deze tijdgebonden transporttarieven zo snel mogelijk invoeren als een eerste stap. Indien de ACM nog aanpassingen zou doen aan de nu voorgestelde systematiek, zou dat leiden tot een aanzienlijke vertraging. Door deze stap nu te zetten kan er bovendien ervaring worden opgedaan die weer kan worden gebruikt bij vervolgstappen die de ACM en netbeheerders in voorbereiding hebben.

Naar de Staatscourant.

Kan ik in [bezwaar/beroep] gaan tegen het besluit van de ACM?

Als u belanghebbende bent, dan kunt u tegen dit besluit beroep instellen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBB). Het postadres is: Postbus 20021, 2500 EA Den Haag. Het beroepschrift moet binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt zijn ontvangen.

Waar kan ik de huidige versie van de codes vinden?

Welke stappen doorloopt een codewijzigingsvoorstel voordat ACM een besluit neemt?


Bijlagen

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Zie ook