Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

CBb bevestigt besluit ACM over aansluittarief Liander

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft op 16 juli 2024 uitspraak gedaan in het beroep van Liander tegen een geschilbesluit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het CBb gaat mee in de beoordeling van de ACM en verklaart het beroep ongegrond. De zaak gaat over een geschil tussen Liander en melkveehouderij Derifarm over de vraag hoeveel Derifarm moest betalen voor het verzwaren van haar aansluiting.

Toen Liander een offerte uitbracht voor de verzwaring, ging zij er vanuit dat er een aansluitkabel van 743 meter zou moeten worden aangelegd. Derifarm zou de kosten hiervoor moeten betalen. Daar stemde zij mee in. Nadat Derifarm de offerte had geaccepteerd, constateerde Liander echter dat een aansluitkabel van deze lengte tot technische problemen zou leiden. Daarom plaatste zij een nieuw transformatorstation in de buurt van Derifarm, waarop Derifarm werd aangesloten met behulp van een veel kortere aansluitkabel. Derifarm verzocht Liander vervolgens om de offerte aan te passen aan de hand van de daadwerkelijk gerealiseerde netsituatie. Liander weigerde dit.

De ACM besloot dat Liander hiermee in strijd handelde met de Elektriciteitswet en de Tarievencode Elektriciteit. Liander had bij de berekening van het aansluittarief moeten uitgaan van de daadwerkelijke situatie, waarin de aansluitkabel werd aangesloten op het nieuwe transformatorstation. Met het plaatsen van dat station heeft Liander namelijk haar net uitgebreid in de richting van Derifarm. Kosten voor netuitbreidingen moeten worden gedekt via het gesocialiseerde transporttarief dat Liander in rekening brengt bij al haar aangeslotenen, niet bij een individuele aangeslotene als Derifarm.

Uitspraak CBb

Het CBb gaat mee in de beoordeling van de ACM. Het CBb benadrukt dat het voor de kostenverdeling niet van belang is of bepaalde voorzieningen worden aangelegd voor één aangeslotene of voor meerdere aangeslotenen. Waar het om gaat is of de aan te leggen voorziening onderdeel uitmaakt van het net. Dat is bij het aanleggen van een transformator het geval. De kabel die naar de transformator loopt is daarmee een netkabel en geen aansluitkabel. De kosten hiervoor moeten via het (algemene) transporttarief bij afnemers in rekening gebracht worden, niet via het (individuele) aansluittarief.

Deze uitspraak is definitief.

Bekijk de uitspraak van het CBb

Zie ook