Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Algoritmehandel melden en effectieve systemen

Gebruikt u algoritmes als marktdeelnemer? Dat moet u melden bij de ACM. U moet ook systemen inrichten die garanderen dat de handelssystemen weerbaar zijn. Deze systemen moeten voldoende capaciteit hebben en zich aan de geldende handelsregels houden.

Algoritmehandel melden

Algoritmehandel is een vorm van handel zonder of met beperkte menselijke tussenkomst. Hierbij stelt een computeralgoritme automatisch handelsparameters van orders vast. Of het algoritme plaatst orders.

Bent u bij de ACM geregistreerd als marktdeelnemer? En gebruikt u algoritmes? Meld de algoritmehandel dan in het registratiesysteem CEREMP. Geef aan dat u algoritmehandel gebruikt. En geef aan als u toegang geeft tot een georganiseerde marktplaats aan andere marktdeelnemers door middel van Direct Electronic Access.

Effectieve systemen en controles

Marktdeelnemers die gebruik maken van algoritmes moeten doeltreffende systemen en risicocontroles gebruiken. Dit betekent dat ze ervoor zorgen dat:

  • de handelssystemen weerbaar zijn, voldoende capaciteit hebben en handelsdrempels en -limieten hebben
  • ze geen foutieve handelsorders verzenden of dat de handelssystemen niet op een andere manier bijdragen aan een onordelijke markt
  • ze garanderen dat de handelssystemen voldoen aan deze verordening en aan de regels van een handelsplaats waarbij de deelnemer is aangesloten.

Ook moeten marktdeelnemers die gebruik maken van algoritmes elke storing van de systemen op kunnen vangen.

Testen en bewaren van documentatie

Als marktdeelnemers moet u ervoor zorgen dat u de systemen volledig test en controleert. Documenten die dit tonen moet u 5 jaar bewaren.

De ACM kan documentatie opvragen

De ACM kan regelmatig of incidenteel de marktdeelnemer vragen om informatie te geven over:

 

  • de handelsstrategie op het gebied van algoritmische handel, inclusief informatie over handelsparameters en -limieten
  • uw controles die ervoor zorgen dat het algoritme zich aan de geldende regels houdt
  • het testen van uw handelssystemen
  • de gehanteerde systemen en risicocontroles, inclusief een bewijs dat u deze hebt gedaan

Bronnen