Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Besluit op bezwaar tarieven GTS 2024

ACM verklaart bezwaren van Luminus N.V. tegen het tarievenbesluit GTS 2024 ongegrond

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de bezwaren van Liminus N.V. (hierna: Luminus) tegen het tariefbesluit van Gasunie Transport Services B.V. (hierna: GTS) ongegrond verklaard. Volgens de ACM is er geen sprake van inefficiƫnt en ondoelmatig gebruik van de infrastructuur van GTS.

Luminus had een langetermijncontract afgesloten met GTS voor transport van laagcalorisch gas (L-gas) via het interconnectiepunt Hilvarenbeek tussen Nederland en Belgiƫ. Luminus heeft de import van laagcalorisch gas inmiddels afgebouwd, maar moet wel tot 2031 betalen voor de gereserveerde transportcapaciteit.

Luminus vindt dat GTS deze betalingen moet verwerken in de tarieven voor het transport via het interconnectiepunt en een nacalculatie uit moet voeren zodat Luminius een deel van de ontvangen betalingen terug kan krijgen. Daarom heeft Luminus bezwaar gemaakt tegen het besluit over de tarieven van GTS 2024.

De ACM wijst het bezwaar van Luminus af. GTS stelt zoals in het langetermijncontract is afgesproken transportcapaciteit beschikbaar voor Luminus. Het exittarief voor het interconnectiepunt Hilvarenbeek hoeft dus niet nader gedifferentieerd te worden voor Luminus. Een nacalculatie op voet van artikel 82 lid 8 juncto artikel 81c lid 2 Gaswet behoeft niet te worden uitgevoerd.


Documenten

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Zie ook