Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Matrans Group en Festing willen gezamenlijke zeggenschap over Matrans Holding verkrijgen (concentratiemelding)

Wat staat er in de melding?

Matrans Group B.V. (Matrans) en Festing hf (Festing) willen gezamenlijke zeggenschap over Matrans Holding B.V. (Matrans Holding) verkrijgen. Op dit moment houdt Matrans 100% van de aandelen in Matrans Holding. Het gezamenlijke zeggenschap zal tot stand komen door een aandelentransactie waarbij Festing van Matrans 50% van de aandelen in Matrans Holding verkrijgt. De bedrijven hebben op 28 juni 2024 de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om toestemming gevraagd voor de overname.

Waar houden de bedrijven zich mee bezig?

  • Matrans Group B.V. (Matrans): is een in Nederland gevestigde onderneming gericht op logistieke diensten voor allerhande typen lading in de Rotterdamse haven. Matrans verzorgt diensten die het gehele logistieke proces omvatten ten aanzien van de lading, waaronder het losmaken en vastzetten van lading, opslagdiensten in door Matrans beheerde terminals in Pernis en overslagdiensten. Matrans is enkel in Nederland actief.
  • Festing hf (Festing): is een vennootschap naar IJslands recht en een dochteronderneming van Blue Ocean B.V. (“BO”) waarvan Blue Ocean Holding B.V. enig aandeelhouder is. BO houdt ook een meerderheidsbelang in Samskip Holding B.V. en daaronder vallende dochterondernemingen (“Samskip”). Festing bezit een terminal in Aalesund (Noorwegen) en Reykjavik (IJsland). Festing verhuurt deze terminals aan Samskip.
  • Matrans Holding B.V. (Matrans Holding): is een houdstermaatschappij, die de aandelen houdt in onder meer Matrans Rotterdam Terminal B.V. (“MRT”). MRT richt zich op terminaldiensten in een aantal terminals in de Rotterdamse haven. In deze terminals wordt stukgoed (‘breakbulk’), ‘roll-on/roll-off’-lading en containerlading op- en overgeslagen. Voornoemde lading is met name bestemd voor of afkomstig van kustvaartuigen, dat wil zeggen schepen die lading vervoeren van en naar havens binnen Europa. MRT levert niet direct diensten aan diepzeeschepen, daarvoor zijn alleen de terminals bij diepzeekades geschikt. De lading wordt aangevoerd en afgehaald door andere kustvaartuigen, binnenvaartschepen, vrachtwagens of per trein.

Kan ik reageren op de melding?

Dat kan als u een belang heeft bij deze aangevraagde overname en als u dat binnen 7 dagen doet. De termijn van 7 dagen start op de dag dat de melding is gepubliceerd in de Staatscourant. U reageert door een brief aan de ACM te sturen. Vermeld daarbij het zaaknummer van de melding. Stuur uw reactie naar:

Autoriteit Consument en Markt
Directie Mededinging
Postbus 16326
2500 BH Den Haag
Telefoon: (070) 722 2000
Telefax: (070) 722 2355