Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Noorderbreedte mag Revalidatie Friesland overnemen (concentratiebesluit)

Noorderbreedte B.V. mag Stichting Revalidatie Friesland overnemen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op 31 mei 2024 besloten. Er blijft na de overname voldoende alternatief aanbod over.

Waar houden de zorginstellingen zich mee bezig?

  • Noorderbreedte biedt intramurale verzorging en verpleging, revalidatiezorg, dagbehandeling en (tijdelijk) wonen met zorg aan. Thuiszorg Het Friese Land B.V. is een dochter van Noorderbreedte en is als extramurale zorgaanbieder (onder meer) actief met verzorging en (specialistische) verpleging, begeleiding en (gespecialiseerde) huishoudelijke hulp. Noorderbreedte en Thuiszorg het Friese Land B.V. zijn actief in Noord- en Midden-Friesland. Noorderbreedte is zelf onderdeel van Stichting Zorgpartners Friesland waartoe ook het Medisch Centrum Leeuwarden en het Tjongerschans Ziekenhuis behoren.
  • Revalidatie Friesland biedt medische specialistische revalidatie aan diverse patiëntengroepen aan. Zo helpt Revalidatie Friesland onder andere mensen met aandoeningen aan het bewegingsapparaat, een amputatie, hersenaandoeningen, (progressieve) neurologische aandoeningen, een dwarslaesie, oncologische aandoeningen, chronische pijn en muziekblessures. Revalidatie Friesland is actief in Friesland en de regio’s Meppel en Noordoostpolder.

Nauw verwant zorgaanbod

Noorderbreedte en Revalidatie Friesland zijn actief op onderling verschillende vormen van zorgverlening, die in sommige gevallen nauwverwant zijn of aansluitend/opeenvolgend binnen de zorgketen. De ACM betrekt in haar onderzoek dat verschillende zorgvormen (met name in de ouderenzorg) steeds meer in elkaar overvloeien en/of met elkaar vervlechten, zoals in dit geval bijvoorbeeld de geriatrische revalidatiezorg van Noorderbreedte en de medisch specialistische revalidatie van Revalidatie Friesland. Vanuit het perspectief van de patiënt sluiten de activiteiten van partijen daarmee nauw op elkaar aan. Op termijn kan dit ertoe leiden dat een andere, meer overkoepelende marktafbakening in de ouderenzorg passend wordt voor het toetsen van concentraties. In dit geval heeft de ACM geconcludeerd dat een bredere marktafbakening, bijvoorbeeld voor revalidatiezorg, (nog) niet aan de orde is.

De ACM heeft ook onderzocht in hoeverre het wijzigen van doorverwijspatronen tussen de betrokken partijen ertoe zou kunnen leiden dat andere zorgaanbieders minder als alternatief gezien worden door patiënten dan wel de zorginkoper, zodat zij uiteindelijk hun zorgaanbod moeten aanpassen als gevolg van de concentratie met negatieve effecten op het zorgaanbod in de regio. De ACM heeft geconcludeerd dat een dergelijk scenario in dit geval niet aannemelijk is.

Positie van de inkoper

De ACM heeft bij haar beoordeling van deze voorgenomen concentratie ook gekeken naar de vraag of de macht van partijen richting de inkopende zorgverzekeraars toeneemt. Een versterking van de inkooppositie van de betrokken partijen zou de uitkomsten van de contractonderhandelingen nadelig kunnen beïnvloeden, met als gevolg bijvoorbeeld hogere prijzen. Dit kan het geval zijn als één van de betrokken partijen voorafgaand aan de concentratie al een sterke onderhandelingspositie heeft, die mogelijk ingezet kan worden om ook voor de zorg van de andere partij betere voorwaarden te bedingen. De ACM oordeelt dat dit niet aan de orde is.

Het besluit van de ACM vindt u als bijlage onderaan deze pagina.

Kan ik reageren op het besluit van de ACM?

Dat kan als u een belang heeft bij dit besluit en als u dat binnen zes weken doet. Deze zes weken termijn start na de dag dat bovenstaande ondernemingen geïnformeerd zijn over het besluit van de ACM. U reageert door een brief aan de Rechtbank Rotterdam te sturen met daarin een onderbouwing waarom uw belangen door dit besluit worden geschaad. U kunt deze brief sturen naar:

Rechtbank Rotterdam
Sector bestuursrecht
Postbus 50951
3007 BM Rotterdam


Documenten

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Meer in deze zaak