Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

CBb wijst beroep Energie Nederland tegen codebesluit congestiemanagement af

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft het beroep van Energie Nederland tegen het Codebesluit congestiemanagement afgewezen. Volgens Energie Nederland had de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bij het vaststellen van de regels voor congestiemanagement onvoldoende rekening gehouden met de belangen van de leden van Energie Nederland (producenten, leveranciers en handelaren op de energiemarkt). Het CBb is het hiermee niet eens. Volgens het CBb zijn de regels voor congestiemanagement niet strijdig met de Elektriciteitsverordening en de Elektriciteitswet.

De ACM heeft in mei 2022 regels voor congestiemanagement aangepast om te zorgen dat bestaande elektriciteitsnetten efficiënter kunnen worden gebruikt. Congestiemanagement houdt in dat netbeheerders gebruikers vragen om – in ruil voor een vergoeding - het net op piekmomenten minder te belasten. Hierdoor ontstaat er extra ruimte om bijvoorbeeld zonneparken of windparken aan te sluiten op het net.

Energie Nederland heeft beroep ingesteld tegen deze regels omdat zij meent dat de ACM de maatregelen die kunnen worden ingezet om congestie tegen te gaan verkeerd uitlegt en toepast. De ACM was het daarmee niet eens.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven volgt het standpunt van de ACM en heeft het beroep van Energie Nederland afgewezen. Dit betekent dat het Codebesluit congestiemanagement dat de ACM op 25 mei 2022 heeft vastgesteld niet aangepast hoeft te worden. Deze uitspraak gaat niet over de aangescherpte regels voor congestiemanagement die de ACM op18 april 2024 heef vastgesteld met het Codebesluit herziening regels congestiemanagement. Tegen dit codebesluit loopt nog een beroep bij het CBb.

Zie ook