Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Samenwerkcheck

  • 1 Huidige: Voor u start
  • 2 Onvoltooid: Situatie
  • 3 Onvoltooid: Antwoord

Check afspraken over samenwerking tussen bedrijven

De samenwerkcheck is een anoniem hulpmiddel voor ondernemers die willen inschatten of een samenwerkingsafspraak mag volgens de concurrentieregels. En wat zij kunnen doen als dat misschien niet mag. Het maakt niet uit hoe u de afspraak maakt, bijvoorbeeld in een overeenkomst, in een gesprek of via een appje.

Wij vragen in deze check niet naar uw naam of namen van bedrijven. Wij slaan uw antwoorden niet op en zien niet waar de antwoorden vandaan komen. U kunt geen rechten ontlenen aan deze check.

Geldt deze check voor mij?

De concurrentieregels gelden voor bedrijven, verenigingen van ondernemingen, brancheorganisaties en voor overheden als zij producten en diensten aanbieden op de marktLink opent in een nieuw venster. De regels gelden voor afspraken tussen concurrenten, dus bedrijven die dezelfde producten of diensten aanbieden op dezelfde markt. En ook voor afspraken tussen bedrijven op verschillende niveaus in de bedrijfsketen die actief zijn op dezelfde markt. Bijvoorbeeld leveranciers en winkeliers. Of producenten en distributeurs.

Zij mogen samenwerken zolang zij eerlijk blijven concurreren. De samenwerking mag geen nadeel hebben voor de klanten van de bedrijven. Bedrijven bepalen hun eigen verkoopprijzen en kiezen zelf wat zij waar verkopen. Als een samenwerkingsafspraak bijdraagt aan bijvoorbeeld meer duurzaamheid, is meer samenwerking tussen bedrijven mogelijk.

De regels gelden niet voor kleine bedrijven in 2 situaties. Zij moeten in beide situaties aan 2 voorwaarden voldoen.

Uitzondering 1: klein aantal bedrijven:

  1. Er doen maximaal 8 bedrijven mee aan de afspraak
  2. En de totale omzet van die bedrijven samen is maximaal 5,5 miljoen euro als de bedrijven vooral producten maken of 1,1 miljoen euro in alle andere gevallen, zoals diensten

Uitzondering 2: bedrijven met een klein marktaandeel:

  1. Alle bedrijven die meedoen met de afspraak hebben op hun markt samen een marktaandeel van maximaal 10%
  2. En de afspraak heeft geen invloed op de handel tussen landen in de Europese Unie

Voor fusies, overnames en joint venturesLink opent in een nieuw venster en bedrijven met een economische machtspositieLink opent in een nieuw venster gelden andere regels.