Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Rechtbank Rotterdam: ACM heeft handhavingsverzoek SABIC over volumecorrectieregeling terecht afgewezen

De rechtbank Rotterdam heeft op 28 februari 2024 het beroep van SABIC Petrochemicals B.V. (SABIC) tegen de afwijzing van zijn handhavingsverzoek tegen Utility Support Group B.V. (USG) ongegrond verklaard. SABIC had dit handhavingsverzoek ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vanwege een vermeende overtreding van USG van de Elektriciteitswet 1998 (hierna: E-wet). Op 3 februari 2023 heeft de ACM dit handhavingsverzoek in bezwaar afgewezen, omdat USG niet in de categorie van de aangewezen netbeheerders valt voor wie de ACM de tarieven vaststelt. Dit was een bevestiging van het eerdere besluit van 27 juli 2022, waarin het verzoek om handhaving van SABIC eveneens was afgewezen.

Achtergrond zaak

SABIC heeft de ACM verzocht om handhavend op te treden tegen USG. SABIC wilde dat de ACM USG zou verplichten tot het toepassen van een kortingsregeling voor grootverbruikers op de transportkosten van elektriciteit. Deze volumecorrectieregeling staat in artikel 29 lid 7 van de Elektriciteitswet en in die wet aangewezen netbeheerders moeten deze korting toepassen.
De ACM had besloten dat USG niet in de categorie van de aangewezen netbeheerders valt voor wie de ACM de tarieven vaststelt. Als beheerder van een zogeheten gesloten distributiesysteem was USG dan ook niet verplicht om aan grootverbruiker SABIC deze korting te verlenen.
SABIC tekende beroep aan omdat hij zich niet kon verenigen met de door de ACM genomen beslissing op bezwaar.

Uitspraak rechtbank Rotterdam

De rechtbank Rotterdam verklaart het beroep van SABIC ongegrond en oordeelt dat de wet geen grondslag biedt voor een verplichting voor USG om korting te geven. Dit geldt voor de periode dat USG een ontheffing had (vanaf 9 juni 2022) en ook voor de daaraan voorafgaande periode waarin het net van USG gedoogd werd (van 1 juli 2018 tot 9 juni 2022). Ten aanzien van beide situaties concludeert de rechtbank dat Sabic geen recht heeft op volumekorting.

Tegen deze uitspraak staat hoger beroep open.

Zie ook