Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Consultatie ontwerpbesluit marktanalyse vaste en mobiele gespreksafgifte

De ACM heeft de markt voor gespreksafgifte – het faciliteren van het tot stand brengen van een telefoonverbinding – in kaart gebracht. In dit ontwerpbesluit stelt de ACM vast dat een deel van de bestaande regulering moet worden gecontinueerd. De ACM is bezorgd dat partijen die zowel over een vast als een mobiel netwerk beschikken in specifieke situaties misbruik zouden kunnen maken van hun positie door hoge tarieven te rekenen. Daarom blijven bepaalde voorwaarden gelden voor de drie grote telefonieaanbieders KPN, Odido en VodafoneZiggo.

Wat is gespreksafgifte?

Om een telefoongesprek tot stand te brengen moeten de netwerken van verschillende telefonieaanbieders gekoppeld worden. Wanneer deze koppeling tot stand is gebracht, levert de aanbieder van de beller het gesprek af op het netwerk van de gebelde persoon aan de andere kant van de lijn. De koppeling van het ene netwerk op het andere netwerk wordt ‘interconnectie’ genoemd. De telefonieaanbieder van de beller betaalt voor de gespreksafgifte een vergoeding aan de aanbieder van de gebelde persoon. De tarieven hiervoor zijn vastgesteld door de Europese Commissie. Deze tarieven worden de ‘Eurorates’ genoemd.

Wat houdt het ontwerpbesluit in?

In het ontwerpbesluit marktanalyse vaste en mobiele gespreksafgifte stelt de ACM dat er risico bestaat op aanmerkelijke marktmacht. Ook worden er potentiële mededingingsproblemen geïdentificeerd voor de aanbieders van gespreksafgifte die zowel over een vaste als een mobiele telefonie-netwerk beschikken, te weten KPN, Odido en VodafoneZiggo. De ACM ziet daarom aanleiding om bestaande toegangs-, en transparantieverplichtingen te continueren voor deze aanbieders van gespreksafgifte. Omdat KPN de enige aanbieder is die de dienst gespreksafgifte aanbiedt met bijbehorende faciliteiten die moeten worden afgenomen bij KPN (zoals collocatiefaciliteiten en de meegeleverde Ethernet diensten) blijft de bestaande tariefverplichting hiervoor voor KPN gelden. Voor alle andere aanbieders worden de verplichtingen ingetrokken.

Procedure ontwerpbesluit

Het ontwerpbesluit wordt met toepassing van de uniforme openbare voorbereidingsprocedure (Algemene wet bestuursrecht afd. 3.4) voorbereid. Belanghebbenden kunnen tot en met 8 april 2024 hun zienswijze naar voren brengen. Gedurende deze periode ligt het ontwerpbesluit ter inzage op het kantoor van de ACM. Indien u inzage wenst kunt u contact opnemen met de ACM via FTA-MTA-6 [at] acm [punt] nl.

Schriftelijke zienswijzen dienen zowel per post als per e-mail te worden ingediend onder vermelding van “Ontwerpbesluit marktanalyse vaste en mobiele gespreksafgifte”. Het postadres is ACM, directe TVP, Postbus 16326, 2500 BH Den Haag. Het e-mailadres is FTA-MTA-6 [at] acm [punt] nl.

Bij het indienen van een zienswijze verzoekt de ACM u aan te geven of uw zienswijze vertrouwelijke gegevens bevat, en zo ja, om gemotiveerd aan te geven welke dat zijn. Indien uw reactie naar uw oordeel vertrouwelijke informatie bevat, dient u zowel een vertrouwelijke als een openbare versie van uw zienswijze in te dienen.


Documenten

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Zie ook