Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Besluit op bezwaar boetes eiproductfabrikanten voor inkoopkartel eieren

Op 22 december 2022 heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) drie eiproductfabrikanten beboet omdat zij hun inkoopprijzen afstemden, hun leveranciers onderling verdeelden en concurrentiegevoelige informatie met elkaar deelden. Hierdoor vervalsten zij de concurrentie op de inkoopmarkt van kooi- en scharreleieren.

De drie fabrikanten hebben bezwaar gemaakt tegen deze boetes. De ACM verklaart de bezwaren van Global en Interovo ongegrond. De bezwaren van Wulro zijn deels gegrond wat betreft de boetebepaling. De ACM beboet Wulro voor twee afzonderlijke mededingingsbeperkende gedragingen: haar bilaterale afstemming met Global enerzijds en haar bilaterale afstemming met Interovo anderzijds. Deze overtredingen heeft Wulro voor een gedeelte in dezelfde periode gepleegd. In het licht van het evenredigheidsbeginsel, besluit de ACM in bezwaar om de boete voor Wulro met 10% te matigen.

De ACM maakt op dit moment ook in bezwaar de boetebedragen voor Global, Interovo en Wulro en de cijfermatige onderbouwing daarvan niet openbaar, in lijn met de uitspraak van de voorzieningenrechter van de rechtbank Rotterdam op 8 mei 2023. Die heeft geoordeeld dat de ACM de boetebesluiten openbaar mocht maken, met uitzondering van de boetebedragen en de cijfermatige onderbouwing daarvan.

Tegen dit besluit van de ACM staat beroep bij de rechtbank Rotterdam open.


Documenten

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Zie ook