Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ProRail trekt goedkeuringsaanvraag voor de methode extra heffing in

ProRail heeft op 1 maart 2023 een goedkeuringsaanvraag gedaan voor de methode extra heffing voor de periode 2025-2029. De ACM heeft in haar op 30 mei 2023 gepubliceerde ontwerpbesluit bepaald dat zij geen goedkeuring verleent aan de methode extra heffing 2025-2029. De grond daarvoor was dat de ACM niet kon vaststellen dat de in de methode opgenomen prijselasticiteit voor spoorgoederenvervoer betrouwbaar is.

Na overleg tussen de ACM, het ministerie van IenW en ProRail zijn vervolgstappen vastgesteld die tot doel hebben om tot goedkeuring van een methode extra heffing te komen ten behoeve van de mogelijke toepassing van een extra heffing vanaf 2026. Er is gezamenlijk geconcludeerd dat het indienen van een nieuwe goedkeuringsaanvraag hiertoe de meest geƫigende weg is. ProRail heeft in dat licht haar goedkeuringsaanvraag ingetrokken. De komende maanden zal de ACM met ProRail de methode bespreken en onderzoek doen naar het model (BasGoed) waarmee de prijselasticiteit voor spoorgoederenvervoer wordt bepaald.

Naar verwachting zal ProRail in de loop van 2024 een nieuwe goedkeuringsaanvraag indienen die zal zien op de periode 2026-2029. Daarna volgt dan een nieuw ontwerpbesluit van de ACM met de beoordeling van de methode aan de wettelijke eisen.

Meer in deze zaak