Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM: nu geen vervolgonderzoek in drie zaken geneesmiddelensector, oproep tot delen signalen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft besloten geen vervolgonderzoeken in te stellen in drie zaken in de geneesmiddelensector. Er zijn tijdens de eerste fase van de onderzoeken onvoldoende aanwijzingen gevonden dat er sprake is van overtredingen. De ACM blijft tegelijkertijd alert op mogelijke overtredingen van de concurrentieregels in de geneesmiddelensector. De ACM doet daarom de oproep om signalen in deze markten te blijven delen zodat deze onderzocht kunnen worden, in het bijzonder op het gebied van excessieve prijzen en afspraken die de verkoop van goedkopere en kwalitatief gelijkwaardige geneesmiddelen belemmeren.

Wat heeft de ACM gedaan?

Naar aanleiding van signalen van concurrentieverstoring heeft de ACM onderzoeken verricht naar twee geneesmiddelenfabrikanten die hoge prijzen voor geneesmiddelen hanteren. Daarnaast heeft de ACM in een ander onderzoek gekeken naar de voorwaarden waaronder producten en diensten aan zorgaanbieders worden verkocht, met de vraag of afnemers door bundeling betalen voor diensten waaraan zij geen behoefte hebben. Op basis van de uitkomsten van deze verkenningen heeft de ACM geconcludeerd dat er onvoldoende aanwijzingen zijn dat er sprake is van een overtreding.

ACM en de geneesmiddelensector

De ACM heeft de geneesmiddelensector al enige tijd in het vizier. De sector speelt een belangrijke rol bij het betaalbaar en toegankelijk houden van kwalitatief hoogwaardige zorg. Daarom vindt de ACM het belangrijk om bij te dragen aan het goed functioneren van geneesmiddelenmarkten, zodat er bijvoorbeeld geen sprake is van misbruik van een economische machtspositie. De afgelopen jaren heeft de ACM in de geneesmiddelensector op verschillende manieren eerlijke concurrentie bevorderd en is zij te hoge prijzen tegengegaan.

Tips en meldingen over te hoge prijzen en concurrentievervalsing

De ACM vindt het belangrijk om signalen over mogelijke concurrentieverstoring te blijven ontvangen. Bij concurrentievervalsing in de geneesmiddelensector kan het bijvoorbeeld gaan om bepaalde kortingen van fabrikanten waardoor voor ziekenhuizen het overstappen naar biosimilars of generieke geneesmiddelen wordt bemoeilijkt en concurrenten geen eerlijke kans krijgen. Ook patentstrategieën van geneesmiddelenfabrikanten om de exclusiviteitsperiode van een eigen geneesmiddel kunstmatig te verlengen kunnen een concurrentievervalsing inhouden. Daarnaast kan sprake zijn van excessief hoge prijzen van geneesmiddelen.

Ziekenhuizen, inkoopgroepen, bedrijven of mensen werkzaam in de geneesmiddelensector en anderen kunnen tips en meldingen doen bij de ACM over concurrentievervalsing of excessieve prijzen voor geneesmiddelen. Dat kan ook anoniem. Lees hier meer over misbruik van economische machtspositie, hoe dit te herkennen is en hoe een tip of melding kan worden doorgeven aan de ACM.

Zie ook