Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Transporttarieven en elektriciteitsopslag

Elektriciteitsopslag kan meer flexibiliteit in het elektriciteitsnet creëren en daarmee een belangrijke rol in de energietransitie spelen.

Naast hun rol bij het in balans brengen van vraag en aanbod, kunnen batterijen helpen om het net te ontlasten. Als batterijen het net consequent ontlasten kunnen investeringen worden voorkomen en kosten bespaard. In dat geval zou daar een lager tarief voor in rekening moeten worden gebracht. Of batterijen het net ontlasten verschilt van situatie tot situatie en is tijd- en locatie specifiek. Het opnemen van voorwaarden waarmee geborgd wordt dat een lager verbruikerstarief geldt wanneer het net daadwerkelijk ontlast wordt, is daarom van belang.

In het Landelijk Actieprogramma Netcongestie (LAN) is opgenomen dat Netbeheer Nederland in overleg met de ACM met een voorstel zal komen voor een aparte tariefcategorie voor opslag. Daarnaast heeft de ACM een codewijzigingsvoorstel in behandeling ten aanzien van flexibele (non-firm) transportrechten, die mogelijk interessant kunnen zijn voor batterijen.


Documenten

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Zie ook