Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Geschilbesluit Actium - Liander

De ACM heeft een besluit genomen over een geschil tussen Stichting Actium (hierna: Actium) en Liander N.V. (hierna: Liander). Het geschil gaat over het verzoek van Actium om aansluitingen van elf wooneenheden (verdeeld over drie woongebouwen) te verwijderen en het samenhangende verzoek om drie nieuwe aansluitingen naar de drie woongebouwen aan te leggen. Liander heeft geweigerd het verzoek van Actium in te willigen. De ACM oordeelt dat de klacht betreffende het verzoek tot de aanleg van drie nieuwe aansluitingen gegrond is, maar dat de klacht tot verwijdering van de elf bestaande aansluitingen ongegrond is. In antwoord op vragen van de ACM over het vervolg van de plannen van Actium, heeft Actium aangegeven deze te staken.

Illegaal net

Actium wil haar woongebouwen verduurzamen en de wooneenheden verwarmen door middel van een collectief systeem van warmtepompen op het dak van de woongebouwen. Daarvoor wil zij de bestaande aansluitsituatie veranderen: de bestaande aansluitingen per wooneenheid (elf in totaal) moeten worden verwijderd en daarvoor in de plaats komen nieuwe aansluitingen per woongebouw (drie in totaal). Binnen de woongebouwen zal Actium vervolgens verbindingen aanleggen van de aansluiting naar de verschillende wooneenheden. Liander heeft het gehele verzoek van Actium geweigerd. Volgens Liander creëert Actium op deze manier een illegaal net en is het voor Liander daarom verboden om daar aan mee te werken.

Aansluitplicht netbeheerder

De ACM constateert dat Actium een net achter haar nieuwe aansluitingen wil aanleggen. Het beheer van een dergelijk net is vermoedelijk in strijd met verschillende wettelijke bepalingen. Artikel 23 van de E-wet verplicht de netbeheerder om een ieder die om een aansluiting verzoekt van een dergelijke aansluiting te voorzien. Deze aansluitplicht is absoluut. Dat betekent dat - ondanks dat de ACM constateert dat Actium vermoedelijk een illegaal net wil aanleggen - Liander toch verplicht is om de gevraagde aansluiting te realiseren. De ACM dient vervolgens toezicht te houden op dergelijke situaties. Het feit dat Liander vermoedt dat Actium een overtreding zal begaan door het aanleggen van een illegaal net ontslaat Liander dus niet van haar aansluitplicht. Liander heeft, door te weigeren op het verzoek van Actium om nieuw aansluitingen in te gaan, in strijd met artikel 23 van de E-wet gehandeld.

Voor wat betreft het weghalen van de bestaande aansluitingen constateert de ACM dat alleen de bewoners over de aansluitingen kunnen beschikken, niet Actium. Actium is dus niet gerechtigd om de verwijdering van de aansluitingen te vragen en de klacht van Actium hierover is dan ook ongegrond.

Vervolg plannen Actium

De ACM probeert te voorkomen dat nieuwe illegale netten ontstaan. Naar aanleiding van de conclusies in het besluit over de plannen van Actium tot aanleg van een illegaal net heeft de ACM vragen aan Actium gesteld. Deze vragen hebben tot doel om te achterhalen of Actium nog steeds voornemens is om haar plan door te zetten. Het is de verantwoordelijkheid van Actium om ervoor te zorgen dat zij in lijn handelt met de op haar rustende wettelijke verplichtingen. De ACM houdt hier toezicht op. In antwoord op de vragen heeft Actium aangegeven dat zij haar plannen tot aanleg staakt.
 


Documenten

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Zie ook