Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Rechtbank: ACM terecht geen handhaving Wet M&O op KLIC-viewer

De Rechtbank Rotterdam heeft op 10 november 2022 uitspraak gedaan in de zaak over de doorontwikkelde KLIC-viewer. In 2019 heeft het CBb uitspraak gedaan over een eerdere versie van de KLIC-viewer. Daarin is komen vast te staan dat die versie van de KLIC-viewer past binnen de publieke taak van het Kadaster.

Voordat wordt gegraven kan met de KLIC-viewer gekeken worden welke kabels en leidingen er op welke plek in de grond zitten. Op die manier kan schade daaraan worden voorkomen. Het Kadaster biedt de KLIC-viewer kosteloos aan. Het Kadaster heeft de KLIC-viewer doorontwikkeld, waardoor deze beschikbaar is als desktop versie, online versie en als applicatie op mobiele apparaten. Een aantal ondernemingen stelt dat dit in strijd is met de verplichting tot integrale kostendoorberekening en verzocht de ACM handhavend op te treden. Dit verzoek is door de ACM afgewezen.

De rechtbank oordeelt dat het Kadaster met het aanbieden van de doorontwikkelde KLIC-viewer haar publieke taak uitoefent. Er is daarmee geen sprake van een economische activiteit. De Wet M&O is niet van toepassing.

Dit betekent dat de ACM terecht het handhavingsverzoek heeft afgewezen.

Met deze uitspraak is het beoordelingskader bevestigd waarin moet worden vastgesteld of een activiteit onder de wettelijke taak van een overheid past.

Tegen deze uitspraak staat hoger beroep open.

Lees de uitspraak van de Rechtbank Rotterdam op rechtspraak.nl:

Zie ook