Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Voorstel TenneT CWE flow-based voor intraday

TenneT TSO B.V. (TenneT) heeft het voorstel voor een flow-based methodologie voor intraday in Centraal-West Europa aan de ACM ter goedkeuring voorgelegd.

Deze methodologie bevordert de vrije handel in elektriciteit in Europa. Dat draagt bij aan een betaalbare, betrouwbare én duurzame energievoorziening. De voorspellingen van de productie van wind- en zonne-energie worden vanaf nu beter meegenomen in berekeningen van capaciteit op de landsgrensoverschrijdende netten.

Wat is flow-based?

TenneT TSO B.V. (TenneT) heeft een voorstel ingediend voor de capaciteitsberekening van het intraday tijdsbestek, de zogenaamde flow based intraday methode.

De elektriciteitsnetten van de landen in centraal-west-Europa zijn onderling verbonden, hetgeen handel in elektriciteit tussen de verschillende landen mogelijk maakt. Concurrentie tussen producenten van verschillende landen leidt tot een scherpere prijs op de groothandelsmarkten. De transportcapaciteit tussen de verschillende landen is echter

beperkt en om deze reden moet de beschikbare capaciteit efficiënt worden benut. Bij besluit van 10 april 2015 in zaak nr. 13.0852.52 heeft ACM flow-based marktkoppeling voor “day ahead” goedgekeurd. Door “flow-based” wijst het prijskoppelingsalgoritme de capaciteit toe aan transacties die een hoge waarde vertegenwoordigen én een lage belasting op het net veroorzaken. Dit leidt tot een optimaal gebruik van het elektriciteitsnet. Nadat de toewijzing van capaciteit tussen 12:00 en 13:00 uur op de dag voor levering is voltooid,start de continue intraday handel om 22:00 uur. Momenteel gebruikt de intraday handel de capaciteit die is overgebleven uit flow-based day ahead.

Wat wordt er gewijzigd?

In plaats van de overgebleven capaciteit te gebruiken, berekent de nu door TenneT voorgestelde flow-based methode voor intraday opnieuw de capaciteit voor de intraday handel. Dat gebeurt op een soortgelijke manier als bij de flow based day ahead methode. Het voordeel is dat deze berekening dichter op het moment van levering plaatsvindt en dus rekening kan houden met de laatste prognoses voor productie en afname. Met name de productie van wind- en zonne-energie kan beter worden voorspeld.

TenneT heeft het voorstel ontwikkeld met de TSB’s van centraal-west-Europa (CWE).[1] TenneT heeft ook een zogenoemd “approval package” gestuurd. In dit Engelstalige document werken de TSB’s van CWE de werking van flow-based marktkoppeling voor intraday in detail uit. TenneT heeft ACM verzocht het approval package, als voorstel voor congestiebeheersprocedures, goed te keuren.

Reacties welkom

Heeft uw organisatie belang bij het besluit dat de ACM gaat nemen? Dan kunt u via deze openbare consultatie uw zienswijze geven op deze publicatie. De ACM weegt binnengekomen reacties zorgvuldig mee voordat zij een besluit neemt.

Tot wanneer kunt u reageren?

Een mededeling van de ontvangst van de aanvraag is gepubliceerd in de Staatscourant. We ontvangen uw reactie graag uiterlijk vrijdag 28 juli.

Hoe kunt u reageren?

U kunt uw reactie per post (en in kopie per e-mail) insturen. Vermeld daarbij graag zaaknummer 17.0105.52.

per post:

Autoriteit Consument & Markt
t.a.v. Directie Energie
Postbus 16326
2500 BH Den Haag

per e-mail:

secretariaat [punt] DE [at] acm [punt] nl (secretariaat[dot]DE[at]acm[dot]nl)

Vertrouwelijke gegevens?

Misschien zijn passages uit uw reactie vertrouwelijk. Als u vindt dat gegevens vertrouwelijk zijn, dan kunt u dat aangeven en uitleggen waarom dat zo is. Bevat uw reactie in uw ogen vertrouwelijke passages? Dan ontvangen wij graag twee versies van uw reactie: een vertrouwelijke en een openbare versie van uw reactie.


Documenten

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Zie ook