Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

De vaste boekenprijs laat de verkoop dalen

Nederland kent, net als veel andere landen, een (wettelijke) vaste boekenprijs die uitgevers verplicht om de consumentenprijs van nieuwe titels vast te stellen. Dit betekent dat nieuwe titels bij iedere boekhandel even duur zijn en dat boekhandels geen korting mogen geven. Boekhandels kunnen dus niet concurreren op prijs. De wet wordt nu door minister Bussemaker (Onderwijs) geëvalueerd.

Een concurrentiebeperking werkt prijsverhogend. De vaste boekenprijs vormt daarop geen uitzondering. De gedachte is echter dat de maatregel een divers aanbod en een brede beschikbaarheid van boeken bevordert. Maar omdat de consument een hogere prijs betaalt en (dus) minder boeken koopt, vermindert zo’n vaste boekenprijs de culturele prestaties van de boekenmarkt. Een cultuurgoed moet immers niet alleen aangeboden worden, maar ook ervaren.

Opinieartikel van ACM-economen in het NRC Handelsblad (11 juni)


Documenten

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.