Acm.nl uses cookies to analyze how the website is used, and to improve the user experience. Read more about cookies

Consumentenonderzoek zorgverzekeringsmarkt: keuzemogelijkheden in verzekerd zorgaanbod steeds belangrijker

Verzekerden hebben bij het kiezen van een zorgverzekering meer dan in eerdere jaren aandacht voor een vrije keuze aan zorgaanbieders. Voor 17 procent van de verzekerden die zijn overgestapt was dit een reden om te kiezen voor een nieuwe zorgverzekering. Vorig jaar was dit nog 11 procent. Dat blijkt uit het jaarlijkse consumentenonderzoek zorgverzekeringsmarkt dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft laten uitvoeren. In het onderzoek gaven ook meer verzekerden aan dat het uitblijven van een contract tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders invloed had op hun keuze. Het percentage ondervraagden voor wie dit geldt steeg met meer dan 50 procent ten opzichte van vorig jaar (van 12 naar 19 procent). Bij de keuze van een zorgverzekering vinden consumenten het vooral belangrijk dat zij zonder bijbetaling naar hun favoriete ziekenhuis kunnen.

Uit het consumentenonderzoek blijkt ook dat meer verzekerden die overstapten hun nieuwe verzekering afsloten via vergelijkingswebsites. Dit percentage verzekerden steeg naar 41 procent. In voorgaande jaren was dat 26 procent (2021) en 34 procent (2022 en 2023). Verzekerden vergelijken zorgverzekeringen/zorgverzekeraars vooral op hoogte van premie en dekking. Ruim twee derde van de verzekerden (70 procent) die vergelijkingssites gebruikten als informatiebron geeft daarbij aan te hebben gezien dat zij zorgverzekeringen ook op andere aspecten kunnen vergelijken dan de premie.

Het jaarlijkse consumentenonderzoek zorgverzekeringsmarkt geeft inzicht in de kennis, beleving en het gedrag van consumenten als ze kiezen voor een zorgpolis. Dat helpt de ACM bij haar toezicht op de zorgverzekeringsmarkt.

Wat doet de ACM in de zorgsector?

Het toezicht van de ACM in de zorg bestaat uit 3 pijlers: toezicht op samenwerkingen, toezicht op bedrijven met een economische machtspositie en toetsing vooraf van fusies en overnames. Hierbij speelt het beschermen van keuzemogelijkheden een belangrijke rol. Als er wat te kiezen valt voor verzekerden en patiƫnten, willen zorgverzekeraars en zorgaanbieders zich onderscheiden met hun aanbod, dienstverlening en de prijs/kwaliteit daarvan. Hiermee draagt de ACM bij aan de publieke belangen in de zorg: toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit.


Documents

We do our utmost to make our documents accessible. However, this is unfortunately not always possible. If you are unable to read a document on our website using a screen reader or if you are unable to discern the colors of charts, please send us an email. We will contact you within a week. And we will try to send you an accessible version within 4 weeks.

See also