Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Tarieven elektriciteit Caribisch Nederland

Ieder jaar stellen we de maximumtarieven vast die de elektriciteitsbedrijven in Caribisch Nederland aan hun klanten mogen vragen. Deze tarieven noemen we de distributietarieven en gelden elk jaar vanaf 1 januari. De distributietarieven bestaan uit een vast gebruikstarief en een variabel gebruikstarief.

Het vaste gebruikstarief

Dit is het vaste bedrag dat klanten betalen voor het netwerk. De hoogte van dit tarief hangt af van de grootte van de aansluiting. Hoe groter de aansluiting, hoe hoger het vaste gebruikstarief.

Het variabele gebruikstarief

Klanten betalen dit bedrag voor elke kilowattuur (kWh) die ze verbruiken. Als de prijs van brandstof is gewijzigd, dan kunnen we dit tarief op 1 juli aanpassen.

Dit tarief hangt van de grootte van de afsluiting en de productieprijs af.

De productieprijs

We berekenen de productieprijs op basis van wat het kost om 1 kWh elektriciteit te produceren.

Aansluittarief en heraansluittarief

Daarnaast berekenen we het maximale aansluittarief dat een nieuwe klant betaalt voor een nieuwe aansluiting.

We stellen ook het heraansluittarief vast. Een klant die afgesloten is betaalt dit tarief om opnieuw aangesloten te worden.

Subsidies

We nemen de subsidies van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat mee in onze tarieven. Soms is de subsidie bekend gemaakt nadat we de tarieven hebben vast gesteld. In die gevallen verlagen de elektriciteitsbedrijven zelf hun tarieven.

Bronnen