Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Europese Commissie gaat farma-overname Illumina – GRAIL onderzoeken

De Europese Commissie gaat de overname van GRAIL door Illumina onderzoeken. Verschillende Europese landen, waaronder Nederland, ondersteunen het verzoek van Frankrijk aan de Europese Commissie om deze overname te onderzoeken. Illumina en GRAIL maken onder andere producten voor testen waarmee in een heel vroeg stadium kanker kan worden ontdekt. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft zorgen dat deze overname slecht is voor de concurrentie en kan leiden tot hogere prijzen, slechtere kwaliteit of minder innovatie in Nederland en de Europese Unie.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: ‘GRAIL is een kleine onderneming zonder omzet. Maar GRAIL heeft wel veelbelovende technieken en producten voor vroegtijdige ontdekking van kanker. Het is opvallend dat Illumina een miljardenbedrag over heeft voor de overname. Er zijn voorbeelden in de farmaceutische industrie en de digitale economie dat dit soort overnames op langere termijn slecht kunnen uitpakken voor innovatie. Daarom zijn we blij dat de Europese Commissie bereid is om naar deze overname te kijken.’

De twee Amerikaanse bedrijven hadden aan de Nederlandse kort gedingrechter gevraagd om te verbieden dat Nederland zich zou aansluiten bij het verzoek van Frankrijk aan de Europese Commissie. De rechter heeft dat afgewezen.

Waarom is deze zaak belangrijk?

De ACM ziet zowel in de farmaceutische industrie als ook bij bedrijven in de digitale economie dat grote bedrijven kleine, vaak innovatieve bedrijven opkopen. Zo kan een groot bedrijf bijvoorbeeld sneller innovatieve producten maken en op de markt brengen. Maar er zijn ook risico’s. Zo kan ook toekomstige concurrentie worden weggenomen. Een groot bedrijf kan dan makkelijker prijzen opdrijven of de kwaliteit verminderen. Het kan ook slecht zijn voor de innovatie. Nieuwe ontwikkelingen die de kleinere bedrijven aanjagen, komen door deze overnames niet of pas later tot stand. De ACM vindt het belangrijk dat bij deze overname gekeken wordt naar een goed werkende markt voor mensen en bedrijven, nu en in de toekomst.

Waarom gaat de Europese Commissie deze zaak onderzoeken?

Niet elke fusie of overname hoeft gemeld te worden bij een toezichthouder op de mededinging. Alleen als de fuserende bedrijven bepaalde omzetdrempels halen, moeten de bedrijven hun fusie of overname melden voordat ze hem kunnen uitvoeren. . De omzetdrempels van de ACM en van de Europese Commissie worden in dit geval niet gehaald. Als een lidstaat serieuze zorgen heeft en er is geen Europese meldingsplicht, dan kunnen Europese landen aan de Europese Commissie vragen om tóch onderzoek te doen. Recentelijk heeft de Europese Commissie nog een keer uitgelegd hoe dit werkt. Ook in landen buiten Europa wordt gekeken naar deze overname. Zo wordt de overname ook in de Verenigde Staten nader onderzocht.

Zie ook