Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Toezicht op de online omgeving

Wij zorgen dat markten goed werken, ook online. Wij letten erop dat bedrijven online eerlijk handelen. Daarmee beschermen we ondernemers en consumenten. We gaan bevoegdheden verlenen aan organisaties die bijdragen aan een betrouwbare en veilige online omgeving. Verder stimuleren we het delen van data voor onderzoek en innovatie.

Snel naar:

Toezicht en voorlichting

De online omgeving moet voor iedereen veilig en betrouwbaar zijn. Daarom moeten aanbieders van online diensten zich aan de regels houden. Wij gaan in Nederland in de loop van 2024 toezicht houden op de wetten en regels voor online diensten, zoals online platforms en online zoekmachines. En we geven voorlichting over de regels en rechten.

Ziet of hoort u dat een bedrijf zich niet aan de regels houdt? Meld dit bij ons. Uw tip of melding helpt ons om een beter beeld te krijgen van mogelijke problemen.

Online diensten en platforms controleren

Aanbieders van online diensten moeten hun grote rol zorgvuldig invullen. Wij gaan opletten of zij zich aan de regels houden. Zij mogen bijvoorbeeld de accounts en de informatie van gebruikers niet zonder reden verwijderen. En ze moeten minderjarige gebruikers extra beschermen. Online platforms moeten ondernemers die hun dienst of product aanbieden op hun platform eerlijk behandelen.

De grootste platforms noemen we ‘poortwachters’. Voor hen gaan extra regels gelden. Zij moeten ondernemers op hun platform bijvoorbeeld duidelijke informatie geven over de volgorde waarin het aanbod van de ondernemers wordt getoond.
 

Organisaties voor een betrouwbare en veilige online omgeving

Er zijn organisaties die zich inzetten voor een veilige en betrouwbare online omgeving. Wij kunnen hun in de loop van 2024 bepaalde rechten en bevoegdheden verlenen. Online platforms zijn dan verplicht om met deze organisaties mee te werken of hun meldingen met voorrang te behandelen. Het gaat om de volgende organisaties:

Betrouwbare flaggers

Betrouwbare flaggers sporen illegale content op platforms op en doen daar melding van. Ze richten zich vaak op speciale illegale content, bijvoorbeeld racistische online inhoud.

Organisaties kunnen in de loop van 2024 bij ons de status van ‘betrouwbare flagger’ aanvragen. Platforms moeten meldingen van deze betrouwbare flaggers met voorrang behandelen.

Erkende onderzoekers

Wij kunnen onderzoekers erkennen die onderzoek doen naar zeer grote online platforms en zoekmachines. Het gaat om onderzoek naar risico’s voor de samenleving. En naar de maatregelen van online platforms en zoekmachines om die risico’s te beperken. Bijvoorbeeld het risico op brede verspreiding van illegale content. Of het risico op de beïnvloeding van verkiezingen.

Onderzoekers kunnen de erkenning in de loop van 2024 bij ons aanvragen. Erkende onderzoekers moeten toegang krijgen tot data die voor hun onderzoek noodzakelijk is.

Gecertificeerde geschillenorganen

Geschillenorganen behandelen geschillen tussen online platforms en gebruikers. Zij helpen om problemen op te lossen die gebruikers hebben met online platforms. Geschillenorganen zijn voor gebruikers een extra mogelijkheid om geschillen te behandelen. Zij bestaan naast de interne klachtenprocedure van het platform en de rechter.

In de loop van 2024 kunnen wij geschillenorganen certificeren. Geschillenorganen kunnen deze certificering bij ons aanvragen.

Online platforms moeten hun gebruikers wijzen op de mogelijkheid om naar een gecertificeerd geschillenorgaan te gaan. En in de meeste gevallen moeten zij meewerken aan een geschil bij een gecertificeerd geschillenorgaan.

Registreren van datadiensten

Data speelt een steeds belangrijkere rol in onze economie. In de online omgeving ontstaat veel data. Het delen van die data levert veel voordelen op. Bijvoorbeeld op het gebied van onderzoek en innovatie. Daarom stimuleren wij het delen van data.

Zo gaan wij straks diensten registreren die zorgen dat partijen data met elkaar delen. Deze diensten doen dat veelal op commerciële basis en heten ‘databemiddelingsdiensten’. Wij houden toezicht op alle databemiddelingsdiensten. Registratie is verplicht. Zo vergroten wij het vertrouwen in veilige datadeling. Naar verwachting beginnen wij met registreren in de loop van 2024.

Organisaties die data delen voor het algemeen belang noemen we ‘data-altruïstische organisaties’. Het gaat om data die personen of bedrijven vrijwillig aanbieden. Data-altruïstische organisaties handelen zonder winstoogmerk. Deze organisaties kunnen zich straks bij ons registreren. Het is niet verplicht. Wij houden toezicht op de geregistreerde data-altruïstische organisaties.

Databemiddelingsdiensten en data-altruïstische organisaties kunnen in de loop van 2024 EU-labels bij ons aanvragen. Door deze labels te gebruiken, vergroten zij het vertrouwen in hun werk.
 

Samenwerken binnen de EU

Wij werken samen met de Europese Commissie en met de toezichthouders in andere EU-lidstaten. We delen informatie over online diensten met elkaar. Of starten samen een onderzoek.

De Europese Commissie houdt toezicht op de zeer grote online platforms, de zeer grote online zoekmachines en de poortwachters. Wij helpen de Europese Commissie daarbij.