Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Betrouwbare flaggers

Betrouwbare flaggers zijn organisaties die illegale content opsporen, vaststellen en melden bij online platforms. Partijen kunnen straks de status van betrouwbare flagger bij ons aanvragen.

Snel naar:

Status van betrouwbare flagger

Betrouwbare flaggers melden illegale content bij de aanbieder van het online platform waar de content staat. Zij richten zich vaak op een bepaald soort illegale content. Bijvoorbeeld discriminerende, terroristische of seksueel overschrijdende content.

Voorbeelden van organisaties die betrouwbare flagger kunnen worden:

  • brancheverenigingen
  • ngo’s:
  • meldpunten

Online platforms moeten meldingen van betrouwbare flaggers met voorrang behandelen. Dit betekent niet automatisch dat een online platform de content ook moet verwijderen.

Organisaties kunnen in de loop van 2024 bij ons de status van betrouwbare flagger aanvragen.

Voorwaarden

Betrouwbare flaggers moeten illegale content kunnen opsporen, identificeren en melden. Zij moeten hier voldoende expertise, kennis en middelen voor hebben.

Ook mogen zij niet afhankelijk zijn van een aanbieder van online platforms. Zij moeten hun meldingen zorgvuldig, nauwkeurig en objectief doen.

Alleen organisaties die in Nederland gevestigd zijn, kunnen de status van betrouwbare flagger krijgen. Natuurlijke personen kunnen geen status als betrouwbare flagger krijgen.

Let op! U kunt nu nog geen aanvraag bij ons doen. De wet die dat regelt, is nog niet in werking getreden. Naar verwachting is dit in de loop van 2024. Stuur vast uw contactgegevens naar DSA [at] acm [punt] nl. Dan informeren wij u zodra aanvragen kan.

Aanvragen

De aanvraag om de status van betrouwbare flagger doet u straks via een webformulier. Wij vragen u daarbij om een motivatie en ondersteunende documenten. Denk aan schriftelijke informatie die aantoont dat u ervaring heeft met het doen van meldingen bij online platforms. Of duidelijke werkprocessen die zorgen voor de zorgvuldigheid van meldingen.

Wij zullen u na uw aanvraag nog aanvullende vragen stellen.
 

Procedure

Na uw aanvraag beoordelen wij of u aan de voorwaarden voldoet. Wij besluiten dan of u de status van betrouwbare flagger krijgt.

Het toekennen van een status van betrouwbare flagger is een besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). De bepalingen van de Awb zijn daarom van toepassing. Wij hebben de mogelijkheid om gebruik te maken van een uniforme openbare voorbereidingsprocedure.

Ons uitgangspunt is om de status van betrouwbare flagger voor een bepaalde tijd toe te kennen.

Toezicht

Betrouwbare flaggers staan onder ons toezicht. Als betrouwbare flagger bent u verplicht om ieder jaar een begrijpelijk rapport te publiceren met daarin een overzicht van alle meldingen. U stuurt dat rapport ook naar ons.

Voldoet u niet langer aan de voorwaarden die gelden voor betrouwbare flaggers? Dan kunnen wij uw status intrekken of schorsen

De Europese Commissie houdt straks een openbaar toegankelijke databank bij. Hierin staan alle organisaties in de EU met de status van betrouwbare flagger. In die databank komen ook schorsingen en intrekkingen te staan.

Bronnen